Menu Sluiten

Verkeer

Intro

De projectgroep Verkeer is de enige werkgroep die ook in de voormalige dorpsraad al bestond. Zij houdt zich bezig met alles wat met verkeer te maken heeft. Er zijn daarom ook raakvlakken met toerisme, recreatie en het Hart van Driel.

Verkeer bestaat uit alle weggebruikers en dat zie je terug in de werkgroepen die gevormd zijn naar aanleiding van de dorps-enquête die in 2019 werd gehouden.

Onderwerpen

Zo zijn er onderwerpen op de agenda die gaan over voetgangersroutes en verkeersveiligheid, die vaak heel concreet zijn, maar ook onderwerpen die pas op de lange termijn iets gaan opleveren, denk aan een verkeerscirculatieplan of veilige fietsroutes naar Arnhem. Ook de openbaar vervoersvoorzieningen hebben onze aandacht.

Ook duurzaamheid heeft alles met verkeer te maken, zijn er wel genoeg laadpalen, staan deze niet in de weg, zijn (elektrische) deelauto’s iets voor Driel en zijn we wel voorbereid op steeds meer en snellere fietsen ?

Als het over openbare ruimte en verkeer gaat, heb je al gauw te maken met overheidsorganisaties. We hebben onder andere vaste contactpersonen bij de gemeente Overbetuwe voor korte termijnzaken, maar ook voor de langlopende trajecten.

Er zijn vier deelonderwerpen vastgesteld die elk hun eigen specifieke speerpunten hebben en die speciale aandacht vereisen.

De vier deelonderwerpen

Gebruik de pijlen om ze te zien.

Voetgangersvoorzieningen

Wat betreft voetgangersvoorzieningen houden we ons vooral bezig met school-, winkel- en honden uitlaatroutes.

Wij als werkgroep Verkeer, hopen met hulp van vaste contactpersonen bij de gemeente Overbetuwe, meerdere verbeterpunten ten aanzien van de verkeersveiligheid te verwezenlijken.

Daarbij denken wij onder andere aan:

  • Verkeersveilige oversteekplaatsen.
  • Trottoirs aan de gehele noordzijde van de Broeksingel.
  • Looppad t.b.v. de honden uitlaatplaats aan de Patrijsstraat.
  • Extra zebrapaden ten behoeve van schoolkinderen en mindervaliden, bij onder andere de Meikers, Grote Breeken, Slangekruid en de Kerkstraat.
  • Renoveren van trottoirs die scheef liggen.
  • Laadpalen voor elektrische voertuigen.
  • Goede veilige wandelroutes in en rondom het dorp.

Ook verlichting tussen Cora Baltussenallee en Verlengde Rijnstraat, staat op ons verlanglijstje.

    Verkeersveiligheid

    Wat betreft het aspect verkeersveiligheid houden we ons vooral bezig met de maximaal toegestane snelheid en straatverlichting in Driel.

    Er wordt in Driel te hard gereden. Als groep willen we van het gehele dorp een 30km zone maken. Wij zijn van mening dat als het gehele dorp 30km per uur wordt, dat dit meer duidelijkheid zal bieden aan het verkeer en Driel veiliger zal maken. Ook hebben we als groep verschillende ideeën aan de gemeente voorgesteld waardoor het rijverkeer zich aan de maximale snelheid zal houden. Verder willen we graag dat er meer verlichting komt voor voetgangers tussen de Cora baltussenallee en de Verlengde Rijnstraat. Wat we ook een goed idee voor de verkeersveiligheid vinden, is dat er een fietstunnel of brug gecreëerd wordt onder de Cora Baltussenallee. Alle ideeën hebben we kenbaar gemaakt  bij de gemeente, zij onderzoeken wat wel of niet mogelijk is, en op welke termijn. 

    Verbetering verkeerscirculatie in Driel

    In zijn algemeenheid schort het in Driel aan een goed doordacht aanbod van voorzieningen voor de diverse verkeerssoorten. De aansluitingen naar het buitengebied voor de fietser en de wandelaar zijn niet erg handig en soms onveilig. Het is bijvoorbeeld ongewenst dat er zo veel auto- (en bus)verkeer is door de smalle dorpsstraat, vlak langs de door jeugd gebruikte sport-/speelvoorzieningen.  

    Naast het oplossen van korte termijn knelpunten moet er dus structureel ook het nodige verbeteren. In de projectgroep Verkeer is de opvatting ontstaan dat de bouwplannen voor de Driel Zuid-Oost een uitgelezen kans zijn om de situatie met name rond de Dorpsstraat/Honingveldsestraat te verbeteren. Derhalve zijn er contactpersonen gezocht in de gemeente, zowel voor de korte termijnaspecten als ook voor meer structurele beleidskwesties.

    Daar zijn een aantal ideeën en wensen op tafel gelegd, zoals bijvoorbeeld: vergroting 30 km gebied in het dorp, overleg over verbeteringen in de fiets-/wandelroutes in de kern als ook van/naar het buitengebied, contact mbt de planvorming voor Driel Zuid-Oost en een  fietstunnel onder / fietsbrug over Cora Baltussenallee richting Elst.

    De gemeente heeft na lang aandringen van onze kant ingestemd met het opstellen van een lokaal mobiliteitsplan voor Driel in het voorjaar van 2025. De gemeente heeft hiervoor een adviesbureau ingeschakeld.  

      Veilige Rijndijk

      We maken ons er sterk voor dat alle verkeersdeelnemers veilig gebruik kunnen maken van de Drielse Rijndijk tussen Driel en Arnhem. Zo kan gedacht worden aan een betere weginrichting, die meer bijdraagt aan de veiligheid van alle verkeersdeelnemers. Ook kan er ten aanzien van de toegestane maximum snelheid van 60 kilometer meer en beter worden gehandhaafd richting gemotoriseerd verkeer.

      We denken na over betere wandelvoorzieningen voor voetgangers op of naast de dijk, en een betere toegang vanuit het dorp naar het klompenpad op de zomerdijk

      Voor fietsers dient er een veilige manier te komen om richting Arnhem-Driel vice versa te rijden, bijvoorbeeld door een apart fietspad op of evenwijdig aan de dijk. Ook dient er betere verlichting te komen, in ieder geval richting de veerpont naar Doorwerth.

      In het kader van de komende dijkversterking moet onderzocht worden of een meer veilige wegindeling maakbaar is. Er kan gedacht worden over  varianten als een ander wegprofiel, een vrij liggend fietspad, autoluw maken van de dijk of wellicht een weekendsluiting.

      We hebben over de dijk  contact met verkeersambtenaren van de gemeente Overbetuwe en met verantwoordelijk wethouder Wijnte Hol. Er is ook contact gelegd met het Waterschap en Rijkswaterstaat.

        Maak kennis met de mensen

        Contact: verkeer@samendriel.nl

        Hieronder worden mensen voorgesteld die deelnemen aan de werkgroep verkeer.

        Henk Tijssen

        Mijn naam is Henk Tijssen en ik woon nu ruim tien jaar met mijn vrouw Liesbeth aan de Drielse Rijndijk in Driel. Dat bevalt tot nu toe heel goed; wij voelen ons thuis in het dorp. Van daaruit is betrokkenheid ontstaan met Driel als dorpsgemeenschap. Wij hebben drie, inmiddels volwassen kinderen, die hun eigen plek in de wereld gevonden hebben.
        Ik ben zelf inmiddels gepensioneerd, na vele jaren met veel plezier in Utrecht gewerkt te hebben aan de ontwikkeling van het spoorwegsysteem in Nederland. Ik zie om me heen een levendig dorp, met veel potentie maar waar ook nog het nodige ontwikkeld kan worden om het dorp aantrekkelijker, levendiger, beter toegankelijk en veiliger te maken.
        Ik wil daar met alle plezier mijn steentje aan bijdragen.

        Karthik Venkatapathy

        Ik ben Karthik Venkatapathy. Ik woon samen met mijn vrouw Viji en onze dochter Miraa in de Breekenhof. Oorspronkelijk kom ik uit India en woon al 4 jaren in Driel. In mijn dagelijks leven, werk ik als automotive software engineer, in een bedrijf dat autonome voertuigen maakt. Mijn enthousiasme voor deelname in de werkgroep ligt in het verbeteren van verkeersveiligheid en duurzaamheid in Driel. Ook vind ik het belangrijk dat ik iets kan bijdragen aan de samenleving.

        Peter de Jonge

        Samen met ons gezin ben ik in 2011 van Wageningen naar Driel verhuisd. In die tijd heb ik al veel zien veranderen. Je ziet dat het dorp er veel beter uitziet en dat mensen er graag willen wonen. Samen met mijn partner zijn we ondernemer en wonen en werken in de Kerkstraat.
        Mijn passie ligt bij verkeersvraagstukken en duurzaamheid, daarbij zou het heel mooi zijn om recreatie en toerisme voor ons dorp op een hoger niveau te kunnen brengen.
        Om de klimaatdoelen te halen zijn er ook nog grote uitdagingen. Meer fietsmobiliteit is al niet meer weg te denken en dit zal nog veel meer worden. Snelle en vooral veilige routes horen daarbij. De straat mag weer van de mensen worden !

        We zijn in de afgelopen jaren, mede door een vaak teleurstellende voortgang bij de gemeente een aantal actieve mensen kwijt geraakt. Derhalve zijn we dringend op zoek naar versterking van onze werkgroep. Ondanks dit probleem liggen er met een zekere volharding volgens ons voldoende kansen om verkeerskundig een aantal goede dingen te bewerkstelligen in het dorp.