Menu Sluiten

Zigeunermuziek 2 juni in Drielse kerk

Zondagmiddag 2 juni vertolkt orkest Servus in de reeks Blije Kerkconcerten traditionele volksmuziek uit Midden-Europa: muziek met een eigen identiteit. Melodieën die hun wortels vinden in de muziek van de Roma en Sinti, en later verweven werden met de lokale volksmuziek.

Servus is een in 1987 opgericht orkest dat zigeunermuziek speelt uit Hongarije en Roemenië, aangevuld met eigen composities en enkele Russische, Jiddische en Joegoslavische nummers. Deze muziek wordt in de landen van herkomst al eeuwen gespeeld bij feesten en partijen. Het orkest is ontstaan uit studenten-zigeunerorkesten die in hun optreden de zigeunermuziek niet wilden opgeven. Servus heeft al honderden optredens en concerten verzorgd en ontving onder meer de ‘Gouden viool’ van de landelijke Sinti- en Roma-organisatie.

De instrumentele bezetting van Servus is vergelijkbaar met die van de zigeunerorkesten in de restaurants van Budapest: twee violisten, een altviolist, cellist, klarinettist en het meest opvallende instrument; de cimbaal. Dit snaarinstrument vormt de harmonische bodem voor de prachtige muziek van Servus.
Servus brengt 2 juni, naast een aantal nummers die vroeger werden gespeeld door het orkest van Tata Mirando, ook nieuw repertoire uit Budapest ten gehore.
Dit Blije Kerk Concert in de katholieke kerk in Driel begint om 14.30 uur. De toegang is gratis; na afloop is er een deurcollecte