Menu Sluiten

Wandelroute ‘De Polen van Driel’

Op vrijdag 10 september is de wandelroute ‘De Polen van Driel’ officieel in gebruik genomen. Dit gebeurde door wethouder Wijnte Hol van de gemeente Overbetuwe, Arno Baltussen, voorzitter Stichting Driel Polen en Jan Castelein, organisator van de Polentocht Driel. Het startpunt van de route is bij het Informatiecentrum ‘de Polen van Driel’ aan de Kerkstraat in Driel tegenover het Polenplein.

Beleven

Wethouder Hol memoreerde de samenwerking binnen de Airborne Region met betrokken organisaties en de gemeenten Arnhem, Ede, Overbetuwe en Renkum. In alle 4 de gemeenten is een route gerealiseerd die je kunt wandelen.

Wethouder Hol: “deze routes sluiten aan bij de kernwaarden van de Airborne Region: herdenken, beseffen en beleven van Operatie Market Garden. Met deze route in Driel kunnen inwoners en bezoekers het hele jaar door het verhaal van de Polen van Driel beleven.”

Namens de stichting Driel-Polen dankte Arno Baltussen de Provincie Gelderland en de gemeente Overbetuwe voor hun bijdrage aan deze al lang bestaande wens. “Bezoekers van het informatiecentrum kunnen nu via deze route een nog beter beeld krijgen van de acties en ontberingen van de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade in september 1944”, aldus de heer Baltussen.

Jan Castelein maakte bekend dat de 5km route van de Polentocht vanaf dit jaar gewijzigd is in de 6km route ‘de Polen van Driel’. Hij verwacht dat het aantal deelnemers aan deze afstand de komende jaren zal toenemen. Bij inschrijving voor deze afstand krijgen de deelnemers dit jaar ook een wandelkaart van de route, een zogenoemde minimap.

Minimap

De minimap bevat een korte beschrijving van alle 4 de routes in kaart, tekst en beeld. De minimap is ook verkrijgbaar in het informatiecentrum in het Nederlands, Duits, Engels en Pools. In Driel is de minimap huis-aan-huis verspreid. Digitaal is informatie voer de route hier te vinden. Hier vinden geïnteresseerden het beeldmateriaal met de beschrijvende teksten. Voor wandelaars is er ook een GPX-file beschikbaar.

Airborne vlaggen

Sinds enkele jaren staan er in september, verspreid over Driel, vlaggenmasten met de Airborne vlag. Sinds dit jaar hangen ook Airborne vlaggen aan de lantaarnpalen in Driel. De “Airborne Driel” vlaggen zijn te verkrijgen bij diverse verkooppunten.

Herdenking

Evenals vorig jaar is ook dit jaar de herdenking helaas alleen op uitnodiging bij te wonen. Daarnaast wordt de herdenking via een livestream uitgezonden door Omroep Gelderland. De link wordt in de week voor de herdenking via de websites van de Stichting Driel-Polen en de gemeente Overbetuwe gecommuniceerd.

Kijk voor meer informatie over de Polen van Driel op www.driel-polen.nl of de facebookpagina StichtingDrielPolen.