Menu Sluiten

Uniek Bachconcert Nederlands Symfonisch Accordeon Orkest op zondagmiddag 29 oktober, 14.30 uur

“Voor deze muziek zou Bach uit zijn graf willen komen”. Zo overrompelend majestueus, zoals een Bach-orgelconcert; zo klonk het Nederlands Symfonisch Accordeon Orkest (NSAO) op hun repetitie afgelopen dagen in de katholieke kerk in Driel. In een ander meer symfonisch stuk, bijvoorbeeld van Piazzola, klonken rijke melodieuze verwerkingen.  Het NSAO heeft als doel publiek dat nog nooit een accordeonorkest heeft gehoord te verrassen met intens mooie muziek. De veelzijdige registers van een accordeon evenaren die van een orgel.

Het NSAO, onder leiding van Tim Fletcher, heeft een befaamde naam. Een voor Nederlandse begrippen groot accordeonorkest, bestaande uit ongeveer 30 accordeonisten verdeeld over soms wel 12 partijen én slagwerk. 

Op 29 oktober brengt het NSAO in Driel een uniek accordeonconcert met een achttal Bach (gerelateerde) stukken in de concertreeks: ‘De Kracht van Bach’, die in den lande succes heeft; bv. in het stadhuis in Rotterdam en de Concertzaal van Tilburg. Na het optreden in de Blije Kerk in Driel wordt ‘De Kracht van Bach’ ook uitgevoerd in het Muziekcentrum in Hilversum.

Het program omvat virtuoze werken van J.S. Bach; bijvoorbeeld het Konzert f-moll, waarbij de klavecimbel-solo wordt gespeeld door Leo van Lierop op accordeon; en Sinfonia van Carl Philip Emanuel Bach. Het orgelwerk Fantasia und Fugue van J.S. Bach is door de Engelse componist Elgar bewerkt naar een romantisch werk voor symfonieorkest. Door muzikale effecten, dynamiek en virtuoze passages heeft Elgar er een eigen werk van gemaakt. Tangazo van Astor Piazolla besluit het concert. De grote Bach was zijn klassieke voorbeeld. Tangazo was één van de weinige stukken die Piazzolla schreef voor symfonieorkest; een klassieke impressie met een vleugje tango. Over virtuositeit gesproken: dirigent Tim Fletcher arrangeerde meerdere van de werken voor accordeonorkest. Kom dus in de ban van Bach; geniet van het elan van Piazzola. Het concert in de katholieke kerk (Kerkstraat 25) begint om 14.30. Na afloop is er – ter dekking van de kosten – een deurcollecte. De toegang gratis.