Menu Sluiten

Passieconcert Koor Mnemosyne “To be a light”: zondag 24 maart, 14.30 uur

In de dagen voor de lijdensweek en Pasen, brengt het befaamde Kamerkoor Mnemosyne negen sublieme a capella-werken rondom het thema lijden, en verlichting van het lijden. De concerttitel is ontleend aan het Nunc Dimittis  (Laat nu, o Heer, uw dienaar gaan) in de bewerking William Byrd.  De uitroep To be a light vormt het hoogtepunt van het bijbelse loflied én troostlied van Simeon. Aan dit werk van Byrd ontleent de eigentijdse Ēriks Ešenvalds weer fragmenten voor zijn bijna onaardse Infelix Ego waaraan hij sterke contrasten toevoegt die variëren van volstrekt harmonieus tot uiterst desolaat. Ešenvalds wil ‘de fakkel van de hoogste idealen en vrijheid pijnlijk helder [laten] branden’.

Mnemosyne opent het concert met het wondermooie Libera nos, salva nos  (Bevrijd ons, schenk ons het eeuwige leven) van John Sheppard. Met de vertolking van de  polyfone liturgische muziek van de zestiende-eeuwse Byrd en Shepperd kunnen we ons open stellen voor zowel troost én hoop;  helende én hemelse muziek. In dit contrastrijke concert zullen we verder genieten van prachtige werken van Francis Poulenc, afwisselend voor het gehele koor, voor vrouwenstemmen en voor mannenstemmen. Samen tonen deze werken beide kanten van Poulencs karakter: ‘speels’ en ‘serieus’. Zelf zei hij dat van al zijn composities juist de koorwerken het meest authentiek en vernieuwend waren. Daarnaast staan werken van Mendelssohn, Heller en Roth op het programma.

Kamerkoor Mnemosyne, uit Nijmegen, staat bekend om zijn prachtige koorklank en expressieve uitvoeringen. Onder leiding van Wolfgang Lange belooft dit concert op 24 maart een unieke en ontroerende ervaring te worden.

De toegang tot dit Blije Kerk concert in de katholieke kerk is gratis; na afloop deurcollecte.