Menu Sluiten

Lezing Stichting Driel-Polen op 9 juni: De verschrikkingen van 1ste Poolse Parachutistenbrigade

Volledige titel van de lezing: De verschrikkingen die de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade moest doorstaan en hun strijd in en om Driel

De impact van WO2 voor de Polen

Het eerste deel van de avond neemt voorzitter Arno Baltussen u mee vanaf het ontstaan van de  Tweede Wereldoorlog in Polen naar de opsplitsing van het land tussen Duitsland en Rusland en de ontberingen waarin dit voor de Polen ontaarde. En: waarom stond Rusland toe een Pools leger te vormen, terwijl andere Polen gedwongen werden in het Duitse leger te dienen? Arno vertelt erover, net als hoe zij via omwegen in Schotland arriveerden voor hun opleiding en uiteindelijk tijdens Operatie Market Garden werden ingezet bij de Slag om Arnhem en ten oosten van Driel werden gedropt.

Het tweede deel van de lezing verzorgt bestuurslid Johan de Jong. Johan vertelt over de  bijdrage van de parachutistenbrigade aan Operatie Market Garden waarbij hij een toelichting zal geven over de locaties in Driel  waar de Polen hun positie hadden ingenomen en enkele van hen zijn omgekomen.

De avond is voor iedereen vrij toegankelijk. Bij binnenkomst krijgt u koffie of thee aangeboden. Alle andere consumpties zijn voor eigen rekening verkrijgbaar aan de bar.

Locatie: Sosabowski zaal, de Oldenburg, Hofplein 1

Het programma:

  • Aanvang 20.00 uur
  • Deel 1 lezing 45 minuten
  • Pauze 15-20 minuten
  • Deel 2 lezing 45 minuten

Gezien de capaciteit van de zaal verzoeken wij u zich vooraf aan te melden. Dit kunt u doen door een e-mail te sturen naar info@driel-polen.nl. Wilt u in de e-mail uw naam vermelden en het aantal personen waarmee u komt.

Wij hopen veel vrijwilligers, leden van de diverse verenigingen die een bijdrage leveren aan onze herdenkingen en overige bewoners van Driel te mogen verwelkomen.

Graag tot 9 juni!