Menu Sluiten

Hoogtepunten Barokmuziek: 11 november in R.K. Kerk

Onder het motto ‘Oude en nieuwe sterren’ trakteert vrijdagavond 11 november Barokorkest Megen, een van de betere amateur-orkesten, samen met de begaafde violiste Iris van Nuland de bezoekers van de Blije kerk Concerten Driel op hoogtepunten van de barokmuziek uit de 18e eeuw.

Iris van Nuland soleert in het adembenemend mooie Vioolconcert nr. 5 van Mozart; 100% Mozart: zowel majestueus als gracieus! Iris van Nuland uit Oss, veelbelovend jong talent, won al vele prijzen. Zij wordt wel de ‘nieuwe Janine Jansen’ genoemd. In 2020 won zij het Prinses Christina Concours en dit jaar de derde prijs in het Oskar BackVioolconcours. Afgelopen 25 september was zij met het Otilka kwartet, als ‘jonge held’, te gast bij tv-programma ‘Podium Klassiek’.

Barokorkest Megen, onder leiding van Laurens Felix, brengt verder schitterende werken van twee Duitse en een Franse barokcomponist ten gehore. In de ‘Ouverture in E min.’ van G. Ph. Telemann manifesteert deze 5-sterrencomponist enerzijds zijn beheersing van de vormgeving, anderzijds de gevarieerde klankkleur van de instrumenten. Van K. H. Graun worden de ‘Ouverture’ en ‘Sinfonia’ gespeeld. Graun, kapelmeester van Frederik de Grote, maakte de opera in Duitsland populair.  Verder kunnen we genieten van een specimen van de Franse, meer romantische, barok. Uit de ‘Castor et Pollux-suite’ van J. Ph. Rameau worden de delen ‘Ritournelle’ en ‘Air no. 3’ gespeeld.  Rameau is een van de belangrijkste barokcomponisten in het algemeen en van de Franse componisten in het bijzonder.

Het concert op 11 november begint om 20.00 uur. De toegang tot de katholieke kerk is gratis; na afloop is er een deurcollecte.