Menu Sluiten

Film van Musical ‘Bring my love tot Poland’: 25 november om 19.00 uur

Vorig jaar bracht de Stichting Music Herveld met veel succes de musical Bring my love to Poland op de planken. In de tweede wereldoorlog speelden Poolse parachutisten een belangrijke rol voor het dorp Driel. Het verhaal van de musical begint met de dropping van de 1e Onafhankelijke Poolse Parachutistenbrigade in Driel. En eindigt met de Rode-Kruis-verpleegkundige Cora Baltussen, die een stervende Poolse soldaat in haar armen houdt, die zegt: Bring my love to Poland

Van dit ontroerende muziektheater zijn video-opnamen gemaakt en nu brengt de Blije Kerk Driel deze film op groot scherm op zaterdagavond 25 november in de katholieke kerk in Driel. De film is geschikt voor jongeren en volwassenen. De film begint om 19.00 uur, en duurt ongeveer 2 uur. De toegang is gratis; na afloop deurcollecte. Achter in de kerk is er een permanente tentoonstelling over die tijd. Bring my love to Poland, geschreven door Samantha Janssen en anderen, is de titel van een muzikaal eerbetoon voor de Poolse soldaten die voor onze vrijheid vochten.

Uit Polen gevluchte mannen hadden zich onder leiding van generaal Sosabowski als brigade in Engeland verenigd. In de Operatie Market Garden werden zij ingezet bij de Slag om Arnhem. Deze parachutisten werden 21 september 1944 iets ten zuidoosten van Driel gedropt. Na de oorlog kregen de Polen onterecht de schuld in de schoenen geschoven van het mislukken van de Slag om Arnhem. Pas veel later kregen zij eerherstel. Generaal Sosabowski, die postuum werd onderscheiden, heeft met zijn manschappen met grote inzet  gevochten voor onze vrijheid.
Door het oorlogsgeweld wordt het grootste deel van Driel vernield. Maar Drielenaren probeerden de Polen te helpen en gewonde soldaten te verzorgen. In de musical wordt de rol van generaal Sosabowski gespeeld door Hans Linssen een Drielenaar. Hij vond het een eer om te spelen. Anneli Terre Blanche speelt Cora Baltussen. Cora vertelde vaak over de in haar armen stervende soldaat: “Bring my love to Poland”.