Menu Sluiten

Driels Oud Neijs: Onland en de Winkels in Driel in uitgave van augustus 2023

Het geschiedkundig bulletin Driels Oud Neijs is weer verschenen! Drie keer per jaar brengt de Historische Kring Driel haar verenigingsblad Driels Oud Neijs uit met daarin artikelen over de geschiedenis van het dorp Driel.  

In het eerste artikel, van het augustus 2023-nummer, beschrijft Henk Dries de sporen van het verleden in een historisch landschap, te weten: het stuk ‘onland’ tussen de hofsteden Het Ooievaarsnest en De Vogelenzang. Henk maakt een ronde via de Vogelenzangsestraat, een stukje Achterstraat, de Drielse Rijndijk en de Baltussenweg, waarbij hij ingaat op de rivierstromen die de Romeinen hier aantroffen. Ook komt de ontginning van het gebied na de Middeleeuwen aanbod en worden archeologische opgravingen besproken, die sporen van bewoning vanaf de Late IJzertijd aan het licht brachten.

In het tweede artikel worden door Rien Vos en Freddie Coenders de (veelal verdwenen) winkels van de Kerkstraat beschreven. Geïnspireerd door de plannen van Hart van Driel zijn Rien en Freddie in de geschiedenis van de middenstand aan de Kerkstraat van het dorp gedoken. Ditmaal komen de winkels met een oneven huisnummer aan de beurt zoals de slagerij Van Mullem, de Vivo van Schuiling en de bakkerijen van Van Binsbergen (oorspronkelijk Holleman) en Berentsen (oorspronkelijk Jansen). Het artikel toont de ontwikkeling van een levendige ‘winkelstraat’ naar een slapende ‘woonstraat’. Een proces dat Hart van Driel nu met plannen probeert tegen te gaan en hopelijk weet om te keren.

De foto toont Spar Driessen aan de Kerkstraat van Driel rond 1980.