Menu Sluiten

Bring My Love To Poland: Een muzikaal monument

Stichting Music speelt van 25 tot en met 28 november de muzikale voorstelling Bring My Love To Poland. De voorstelling is een theater-monument over de lotsverbondenheid van de 1e Onafhankelijke Poolse Parachutisten Brigade en de bevolking van Driel, de droppingplaats van deze brigade tijdens De Slag om Arnhem.

Hans Linssen (generaal Sosabowski), Anneli Terre Blanche (verteller Cora) en Anna Lucassen (als de jonge Cora Baltussen)
Foto Rob Mahieu

We zien een ontmoeting van twee krachten: de onverzettelijke Poolse generaal Sosabowski en de onverschrokken Drielse Cora Baltussen. We volgen twee Poolse broers die in Driel landen. We zien Driel bloeden en weer opstaan.

Hans Linssen vindt het een eer om Generaal Sosabowski te spelen: “De regisseur belde of ik in de huid wilde kruipen van een opmerkelijke generaal. Ik wist gelijk over wie ze het had. Ik woon al 33 jaar in Driel en maak ieder jaar de Polen Herdenking mee. Sosabowski was een dapper mens, eigenwijs maar ook een groot strateeg, die onterecht de schuld kreeg van het mislukken van Market Garden.”

Anneli Terre Blanche speelt Cora Baltussen, die haar eigen “bevroren herinnering” vertelt. Cora heeft haar leven in dienst gesteld om  Sosabowski te rehabiliteren. Zij was bij de landingen het aanspreekpunt van de Poolse brigade in Driel en vertelde vaak over een in haar armen stervende soldaat: “Bring my love to Poland, zei hij. Maar ik heb geen haat in zijn ogen gezien.” Anna Lucassen speelt de jonge Cora, een toonbeeld van daadkracht en doortastendheid. 

De voorstelling van Stichting Music Herveld zit vol verzet, onterechte schuld, liefde, arrogantie, hoop en wanhoop. Geschreven om te herdenken en gespeeld om over na te praten.

Bring My Love To Poland speelt van 25 t/m 28 november in het Music Theater in Herveld, aan de Binnenstraat 23. Kijk voor meer informatie op https://www.stichting-music.nl