Menu Sluiten

130e geboortedag Generaal-majoor Sosabowski

Met een kranslegging bij de buste van Generaal Sosabowski en toespraken van de dhr. Piotr Samerek van de Poolse Ambassade en dhr Wijnte Hol wethouder gemeente Overbetuwe is afgelopen weekend in Driel zijn 130e geboorte jaar herdacht. Niet alleen hij, maar ook Generaal Anders en Generaal Maczek zijn in datzelfde jaar 1892 geboren. Stuk voor stuk helden, en bevelhebbers van Poolse eenheden die vochten voor de bevrijding van West-Europa tijdens de tweede wereldoorlog.

Na afloop van de kranslegging bij de buste traden vele aanwezige scholieren en wandelaars in de voetsporen van de 1e Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade door de pas gerealiseerde wandeling ‘De Polen van Driel’ te lopen. Deze zes kilometer lange wandelroute leidt U langs de belangrijkste markante punten in Driel.

Tijdens deze gelegenheid werd in het informatiecentrum, toegelicht door Arno Baltussen voorzitter van de Stichting Driel-Polen aandacht besteed aan een drietal afgeronde projecten waarvoor in 2018 subsidie werd verleend via het project Gelderland Herdenkt. Dit de betrof de projecten;

  1. De restauratie van het glas in loodraam dat in 1947 door de leden van de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade aan de toen voorlopige jongensschool is geschonken.
  2. Een presentatie over de bijdrage van Poolse eenheden aan de bevrijding van Nederland gepresenteerd op doeken welke tot Oktober staan opgesteld rondom het monument op het Polenplein in Driel.

Het 3e project ‘Beeldschermen ooggetuigen verslagen’ is officieel in gebruik genomen door wethouder Wijnte Hol van de gemeente Overbetuwe en Piotr Samerek van de Poolse ambassade. Door het indrukken van de startschakelaar werd het eerste beeldscherm geactiveerd. Onder de vele aanwezigen waren ook Mevrouw Johanna Braakman (92) en mevrouw Gerritsen-Martens (93) die beide hun ervaringen hebben verteld tijdens de gevechtshandelingen in Driel 1944. Het door hun gegeven interview konden ze vandaag bewonderen op het scherm. Het beseffen, beleven en waarom we herdenken heeft hiermee een extra dimensie gekregen in het informatiecentrum ‘De Polen van Driel’