Menu Sluiten

Deel natuurgebied bij Fikkersdries tijdelijk dicht voor rust tijdens het broed- en voortplantingsseizoen 

Een gedeelte van het natuurgebied Hollanderbroek (Fikkersdries) is vanaf 15 maart tijdelijk gesloten vanwege het broed- en voortplantingsseizoen. Dit betekent dat dit deel van het gebied voorlopig niet toegankelijk is voor wandelaars. Het gaat om het gedeelte dat in eigendom is bij Vitens. De overige delen van het natuurgebied zijn nog wel bereikbaar via de Langstraat.

Tijdens het broed- en voortplantingsseizoen zijn de vogels en jonge dieren in het natuurgebied extra kwetsbaar. Reeën en hazen laten hun jongen tijdelijk achter in het hoge gras en sommige vogels maken nestjes op de grond.

Het gebied is onder voorwaarden toegankelijk voor wandelaars en recreanten. Zo zijn honden toegestaan in het gebied, maar alleen als deze honden zijn aangelijnd. Helaas blijkt uit ervaring dat er nog regelmatig honden los lopen, met als gevolg dat deze honden bijvoorbeeld reeën aanjagen en andere dieren in hun rust storen. Daarom heeft drinkwaterbedrijf Vitens, deels eigenaar van het natuurgebied, besloten om de dieren hun rust te gunnen en een gedeelte van het gebied tijdelijk af te sluiten. De periode van de tijdelijke afsluiting van het terrein is afhankelijk van de weersomstandigheden en de natuur. De terreinbeheerder beoordeelt samen met een ecoloog wanneer het terrein weer open kan.