Menu Sluiten

Driel op de kaart: Het rondje van Ronald

Startpunt bij Korevaar

“Nee, vergunningen of certificaten heb je niet nodig. Als je maar voorzichtig bent en schepen niet hindert. Vaar daarom altijd aan de zuid oever van de Rijn. Hier zitten de kribben. Mocht er een groot vrachtschip komen, dan kun je altijd uitwijken, de kribben in. Ik ben nog nooit één seconde bang geweest, ook niet op de Rijn, maar blijf uit de buurt van het stuwkanaal!” De stuw kan zorgen voor verraderlijke stromingen. Zoals eerder gezegd: wanneer je begint in de Rijn, start dan bij de Korevaar. Zorg dat je langs de kant richting Heteren loopt en na de gele ‘betonning’ je kano in het water legt.

Stroming

“Je begint deze route altijd in de Rijn, zeker als je niet gewend bent om te peddelen. Zo ga je op de Rijn stroomafwaarts richting Randwijk. Wanneer je deze route andersom zou peddelen, dus stroomopwaarts dan is het even pittig, zeker op een grote rivier als de Rijn. Nu ga je op de Linge een stuk stroomopwaarts, maar daar is de stroming veel minder sterk. Op de watergangen die nog kleiner zijn dan de Linge is nauwelijks stroming, dus daar maakt het niet uit.” De route die Ronald vaart, is ongeveer 22 kilometer lang. Als je flink door peddelt ben je ongeveer 5 uur onderweg.

Bijzondere dieren

“Wanneer je deze route vaart, zie je mooie stukjes natuur en bijzondere dieren. Zo ben ik al meerdere keren een ringslang tegen gekomen, die de Rijn overstak. Ook zie je regelmatig ijsvogels!”, zegt Ronald enthousiast. “Mijn favoriete stukje van de route is het laatste deel bij het Hollanderbroek. Daar ligt de polder het laagst van de hele omgeving. Zó laag dat je vanuit de kano over de polder richting Driel kijkt. Misschien wel het mooiste uitzicht van de hele route!”

Meer tips

“In Schuytgraaf is onlangs een kanoroute aangelegd. Dan heb je dus een kant en klare route, weinig stroming en geen vrachtschepen. Mocht je het spannend vinden, dan is dat misschien een veilige omgeving. Of je gaat een stukje op de Linge peddelen. In Elst is een parkeerplaats met een aanlegsteiger, speciaal voor de kano.” Deze vind je op de hoek van de 2e Weteringsewal en de Hollanderbroeksestraat in Elst.

Lifetracker

“Zet ook altijd je lifetracker aan, zeker wanneer je alleen gaat. Zo kan altijd iemand zien waar je bent, mocht er iets gebeuren. Soms moet je namelijk door een watergang die onder een straat doorgaat. Dan hoef je het water niet uit. Maar dat is vaak vrij laag en smal, dat kan dus best even spannend zijn. Dan is het belangrijk om goed te kijken hoe laag het water staat.”

Kano kopen?

Het advies van Ronald: “Je hoeft zeker niet meteen een luxe kano te kopen, een opblaasbaar exemplaar is prima. Misschien nog wel beter!”

Foto’s onderweg