Menu Sluiten

Driel Duurzaam

Intro

Nadat meerdere inwoners bij de enquête van het Dorpsplatform Driel hadden aangegeven met duurzaamheid en de energietransitie aan de slag te willen gaan in het dorp, is er een projectgroep opgericht, die het dorp duurzamer wil maken in brede zin. Denk aan de structurele duurzaamheidsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties.

Onze projecten

De projectgroepleden zijn dit jaar diverse keren bijeen geweest, hebben ideeën en plannen besproken, zoals energie opwekken met een waterkrachtcentrale in de stuw van Rijkswaterstaat in de Rijn (samen met Heveadorp) en grootschalig zonnepanelen plaatsen. Er zijn al veel contacten gelegd in de regio met andere initiatieven. Ook denken en praten we al mee bij de Regionale Energie Strategie (RES) Arnhem-Nijmegen en aan de Watertafel van het Gelders Energie Akkoord (GEA).

Duurzame energie

Maar we willen meer dan alleen duurzame energie opwekken! Bijvoorbeeld deze ook gaan opslaan en zo lokaal mogelijk laten gebruiken. Misschien worden we dus niet alleen duurzame energie-opwekker, maar ook leverancier met eigen opslag en gaan we het zelf verkopen en inkopen op de energiebeurs, als we het niet aan elkaar kwijt kunnen in Driel of tekort komen. Ook willen we kijken hoe we in Driel water en energie kunnen besparen en zo naar een circulaire economie en inclusieve maatschappij toe kunnen werken, waarin iedereen kan meedoen.

Ook willen we de andere initiatieven vanuit het Dorpsplatform gaan helpen om hun projecten zo duurzaam mogelijk uit te gaan voeren. En dan natuurlijk die nieuwe woonwijk in Driel Zuid-Oost, die eraan zit te komen: zouden we op tijd zijn om er een nul-op-de-meter wijk van te gaan maken met een eigen micro energie-hub?

Groene daken

We willen onder andere een heleboel daken in Driel groen gaan maken en de gemeente zoekt met ons mee naar een geschikte locatie voor een demonstratiedak in Driel. Weet jij nog een geschikte plek? Zullen we samen het beste groene dak voor jouw situatie uitzoeken en misschien ook samen plaatsen? Want we willen nog dit jaar zo grootschalig mogelijk groene daken gaan inkopen samen met andere inwoners van Driel om deze te gaan plaatsen waar maar mogelijk in het dorp, als eerste concrete actie. En om ook op Google Maps een zichtbaar resultaat van de projectgroep te krijgen: Driel, het duurzaamste dorp in Overbetuwe!

Ben je ook geïnteresseerd wat zo’n dak nog meer oplevert dan een 10 jaar langere levensduur van je dak en een koeler pand? Meer vlinders en bijen, bijvoorbeeld! De subsidieregeling van het waterschap, www.hohohoosbui.nl, zit aan zijn plafond. Wij vroegen aan de inwoners van Overbetuwe €750 om meerdere typen beplanting, substraat en wateropslag op een demonstratiedak aan te leggen in Driel en een voorlichtingscampagne te starten over groene daken. 

Maak kennis met de mensen

Contact: drielduurzaam@samendriel.nl

Emma de Jonge

Lid van projectgroep Driel Duurzaam

Fred Hage

Lid van projectgroep Driel Duurzaam

Jan van Rooijen

Geboren in Driel in de vorige eeuw, en hier een fantastische jeugd gehad; vissen in de Rijn, voetballen bij de lokale RKSV, naar school op het Drieluik. Dat gun ik mijn kinderen ook. Dus
nu sinds vier jaar weer terug in de Parel van de Betuwe. Ik woon met veel plezier met mijn vrouw en drie kinderen in de Breekenhof. Driel is nog steeds die fijne plek, en daar wil ik graag actief aan bijdragen. Want de levendigheid in het dorp maak je samen. Naast vrijwilliger bij het Dorpsplatform ben ik ook actief als bestuurder bij RKSV Driel.

Karthik Venkatapathy

Ik ben Karthik Venkatapathy. Ik woon samen met mijn vrouw Viji en onze dochter Miraa in de Breekenhof. Oorspronkelijk kom ik uit India en woon al 4 jaren in Driel. In mijn dagelijks leven, werk ik als automotive software engineer, in een bedrijf dat autonome voertuigen maakt. Mijn enthousiasme voor deelname in de werkgroep ligt in het verbeteren van verkeersveiligheid en duurzaamheid in Driel. Ook vind ik het belangrijk dat ik iets kan bijdragen aan de samenleving.

Peter de Jonge

Samen met ons gezin ben ik in 2011 van Wageningen naar Driel verhuisd. In die tijd heb ik al veel zien veranderen. Je ziet dat het dorp er veel beter uitziet en dat mensen er graag willen wonen. Samen met mijn partner zijn we ondernemer en wonen en werken in de Kerkstraat.
Mijn passie ligt bij verkeersvraagstukken en duurzaamheid, daarbij zou het heel mooi zijn om recreatie en toerisme voor ons dorp op een hoger niveau te kunnen brengen.
Om de klimaatdoelen te halen zijn er ook nog grote uitdagingen. Meer fietsmobiliteit is al niet meer weg te denken, en dit zal nog veel meer worden. Snelle en vooral veilige routes horen daarbij. De straat mag weer van de mensen worden !

Ralph Bijker

Lid van projectgroep Driel Duurzaam