Menu Sluiten

Driel Duurzaam

Intro

De bewoners van ons dorp hebben bij de enquête van Samen Driel aangegeven met duurzaamheid en de energietransitie aan de slag te willen gaan. Daarom is onze werkgroep Samen Driel Duurzaam opgericht. Wij willen het dorp duurzamer maken in brede zin, zoals bedoeld in de SDG’s.

Onze projecten

Wij komen regelmatig bij elkaar om de voortgang van onze projecten te bespreken en nieuwe acties op te zetten. Maar ook om nieuwe ideeën/innovaties op het gebied van duurzaamheid te bespreken. Voorbeelden hiervan zijn energie opwekken met de stuw (zie de haalbaarheidsstudie van Wim Schoonderbeek) en grootschalig zonnepanelen plaatsen. Daarnaast leggen we contacten met andere initiatieven in de regio, zoals WatBeters. Ook denken en praten we mee bij de Regionale Energie Strategie (RES) Arnhem-Nijmegen en bij de Watertafel van het Gelders Energie Akkoord (GEA).

Duurzame energie

Energie opwekken is één ding, maar we willen meer! Bijvoorbeeld onze duurzame energie lokaal opslaan en gebruiken. Dus we worden misschien wel duurzame energie-opwekker, maar ook leverancier met eigen opslag; én trader op de energiebeurs voor als we het in Driel niet aan elkaar kwijt kunnen/tekort komen!

Heb je het groendak al gespot op het kerkplein aan de Kerkstraat?

Eén van onze projecten is het zwervend groendak. Onze werkgroep laat je op deze ludieke wijze kennismaken met de vele voordelen van een groendak voor jouw woning, schuur of uitbouw. Wil je ze nú weten? Je vindt ze hier.

Afgelopen herfst hebben we een kortingsregeling afgesproken met Groendak b.v. Drielenaren en zelfs alle Overbetuwenaren die de kortingscode invoeren op de website krijgen een korting van 8%.

Verder hebben we informatiebijeenkomst gehad, waarbij Grad van Groendak b.v. alles over groendaken kwam vertellen, van benodigde daksterkte tot konijnen houden op een groendak.

En a.s. zondag 30 januari leggen we een groendak aan bij de OBS de Vallei, waarbij iedereen mag langskomen om te kijken hoe je een groendak in elkaar zet (en waarmee).

Geïnteresseerd in een groendak? Of wil je op de hoogte blijven van toekomstige acties? Schrijf je zich dan in voor onze interesselijst! Stuur een mail naar drielduurzaam@samendriel.nl Met als onderwerp ‘inschrijven interesselijst’.

Voordat je verder leest over onze andere projecten, nog één vraag: Het zwervend groendak staat nu langs de rijndijk, maar de komende maanden zal hij door Driel gaan ‘zwerven’. Ken je een goede plek waar hij een paar weken tot een maand kan en mag staan? Waar veel mensen hem kunnen zien? Of mogen we het dak zelfs in jouw voortuin zetten?!? Laat het ons weten via drielduurzaam@samendriel.nl.

Verdere projecten

Ook willen we de andere initiatieven vanuit het Dorpsplatform gaan helpen om hun projecten zo duurzaam mogelijk uit te voeren. En dan natuurlijk ook de nieuwe woonwijk in Driel Zuid-Oost, die eraan zit te komen: zouden we op tijd zijn om er een nul-op-de-meter wijk van te gaan maken met een eigen micro energie-hub? Verder willen we ook kijken hoe we in Driel water en energie kunnen besparen en zo naar een circulaire economie en inclusieve maatschappij toe kunnen werken, waarin iedereen kan meedoen.

Maak kennis met de mensen

Contact: drielduurzaam@samendriel.nl

Emma de Jonge

Ik ben sinds 10 jaar Drielenaar. In mijn dagelijks leven studeer ik Environmental Sciences aan de Wageningen Universiteit, ondertussen voor het tweede jaar. Overigens ben ik begonnen bij deze werkgroep voordat ik daar ging studeren. Mijn interesse lag en ligt nog steeds bij duurzaamheid.
Ik vind het “hitte eiland effect” (zie “Uitleg bij kaart”) interessant maar ook sociale cohesie en (de gevolgen van) klimaatverandering. Mijn vraag is hoe wij op dorpsniveau op deze thema’s kunnen inspelen.

Fred Hage

Lid van projectgroep Driel Duurzaam

Jan van Rooijen

Geboren in Driel in de vorige eeuw, en hier een fantastische jeugd gehad; vissen in de Rijn, voetballen bij de lokale RKSV, naar school op het Drieluik. Dat gun ik mijn kinderen ook. Dus
nu sinds vier jaar weer terug in de Parel van de Betuwe. Ik woon met veel plezier met mijn vrouw en drie kinderen in de Breekenhof. Driel is nog steeds die fijne plek, en daar wil ik graag actief aan bijdragen. Want de levendigheid in het dorp maak je samen. Naast vrijwilliger bij het Dorpsplatform ben ik ook actief als bestuurder bij RKSV Driel.

Karthik Venkatapathy

Ik ben Karthik Venkatapathy. Ik woon samen met mijn vrouw Viji en onze dochter Miraa in de Breekenhof. Oorspronkelijk kom ik uit India en woon al 4 jaren in Driel. In mijn dagelijks leven, werk ik als automotive software engineer, in een bedrijf dat autonome voertuigen maakt. Mijn enthousiasme voor deelname in de werkgroep ligt in het verbeteren van verkeersveiligheid en duurzaamheid in Driel. Ook vind ik het belangrijk dat ik iets kan bijdragen aan de samenleving.

Peter de Jonge

Samen met ons gezin ben ik in 2011 van Wageningen naar Driel verhuisd. In die tijd heb ik al veel zien veranderen. Je ziet dat het dorp er veel beter uitziet en dat mensen er graag willen wonen. Samen met mijn partner zijn we ondernemer en wonen en werken in de Kerkstraat.
Mijn passie ligt bij verkeersvraagstukken en duurzaamheid, daarbij zou het heel mooi zijn om recreatie en toerisme voor ons dorp op een hoger niveau te kunnen brengen.
Om de klimaatdoelen te halen zijn er ook nog grote uitdagingen. Meer fietsmobiliteit is al niet meer weg te denken, en dit zal nog veel meer worden. Snelle en vooral veilige routes horen daarbij. De straat mag weer van de mensen worden !

Ralph Bijker

Lid van projectgroep Driel Duurzaam