Menu Sluiten

Driel Duurzaam

Intro

De bewoners van ons dorp hebben bij de enquête van Samen Driel aangegeven met duurzaamheid en de energietransitie aan de slag te willen gaan. Daarom is onze werkgroep Samen Driel Duurzaam opgericht. Wij willen het dorp duurzamer maken in brede zin, zoals bedoeld in de SDG’s.

Onze projecten

Wij komen regelmatig bij elkaar om de voortgang van onze projecten te bespreken en nieuwe acties op te zetten. Maar ook om nieuwe ideeën/innovaties op het gebied van duurzaamheid te bespreken. Voorbeelden hiervan zijn energie opwekken met de stuw (zie de haalbaarheidsstudie van Wim Schoonderbeek) en grootschalig zonnepanelen plaatsen. Daarnaast leggen we contacten met andere initiatieven in de regio, zoals WatBeters. Ook denken en praten we mee bij de Regionale Energie Strategie (RES) Arnhem-Nijmegen en bij de Watertafel van het Gelders Energie Akkoord (GEA).

Duurzame energie

Energie opwekken is één ding, maar we willen meer! Bijvoorbeeld onze duurzame energie lokaal opslaan en gebruiken. Dus we worden misschien wel duurzame energie-opwekker, maar ook leverancier met eigen opslag; én trader op de energiebeurs voor als we het in Driel niet aan elkaar kwijt kunnen/tekort komen!

Groendaken

Eén van onze projecten was het zwervend groendak. Onze werkgroep wilde Drielenaren daarmee op ludieke wijze kennismaken laten maken met de vele voordelen van een groendak voor jouw woning, schuur of uitbouw. Wil je ze nú weten? Je vindt ze hier.

Geïnteresseerd in een groendak? Tegenwoordig kan je ook een écht groendak in Driel bezoeken! Het dak is 65 m2 en ligt in centrum Driel. Het is beplant met sedum en inheemse soorten. De bewoners willen het graag laten zien en erover vertellen. Stuur een mail naar drielduurzaam@samendriel.nl om een kijkafspraakje te maken!

Een auto delen met je buur is zo gek nog niet

Sterker, het heeft juist grote voordelen! Wist je bijvoorbeeld dat de auto van de meeste mensen meer stilstaat dan rijdt? Als je alle auto’s in Nederland bij elkaar optelt dan staan ze zelfs 95% van de tijd stil!
Logisch dus dat je bedenkt dat hij door meer mensen gebruikt kan worden. En dan natuurlijk ook de kosten delen! Reken maar dat dat veel geld kan schelen want de meeste mensen weten eigenlijk niet hoeveel hun auto kost. Veel mensen werken ongeveer 1 dag per week voor hun auto. Geld dat je ook op een andere manier kan besteden. Een deelauto kun je gebruiken op het moment dat je dat graag wil. Dus hetzelfde comfort voor veel minder geld.

Met een deelauto spaar je ook het milieu en het klimaat. Het kost immers veel grondstoffen en energie om een auto te maken. En als je hem deelt kan het zomaar zijn dat er 3 of 4 auto’s niet gemaakt hoeven te worden.

Bovendien blijkt dat mensen met een deelauto meer bewegen, lopen en fietsen.  Voor een ritje naar de snackbar, Albert Heijn of voetbal ga je de deelauto niet ophalen. Je brengt je kinderen niet meer met de auto naar school, maar loopt gezellig met ze mee. Dus van een deelauto wordt je ook nog gezonder!

En voor ons dorp hebben deelauto’s nog meer voordelen. Bij het plannen maken over Hart van Driel bleek dat Drielenaren graag een groen dorp zouden willen. Auto’s nemen heel veel van onze ruimte op straat en op pleinen in beslag. Bekijk maar eens een rijtje van 5 geparkeerde auto’s: dat is veel ruimte! In plaats van die auto’s kunnen we die ruimte ook gaan gebruiken voor bomen en mooie bloemen en planten, speelplekken en bankjes om even uit te rusten en van alles te genieten.

Reden voor ons, Fred, Karthik en Liesbeth, om eenvoudig te beginnen met één deelauto. Dat is gewoon de auto die een van ons al heeft en veel stilstaat. Voordat dit een deelauto is moet er veel worden geregeld: er moet een app komen waarmee je de auto kan reserveren, er moet een deelauto verzekering komen, er moeten tarieven worden vastgesteld, er moet een reglement komen en nog zo wat meer. Ingewikkeld? Best wel, maar daar komen we wel uit.

Wat verwachten we op dit moment van jullie Drielenaren? Graag zouden we van jullie horen wat jullie van dit project vinden. Dat kan door te reageren op onze berichtjes op Facebook of door ons gewoon een mailtje te sturen. Het zal nog even duren voordat de deelauto een feit is, maar als je denkt dat een deelauto iets voor je is geef ons het door. We houden je dan persoonlijk op de hoogte.

Contact: deelauto@samendriel.nl

Verdere projecten

Ook willen we de andere initiatieven vanuit het Dorpsplatform gaan helpen om hun projecten zo duurzaam mogelijk uit te voeren. En dan natuurlijk ook de nieuwe woonwijk in Driel Zuid-Oost, die eraan zit te komen: zouden we op tijd zijn om er een nul-op-de-meter wijk van te gaan maken met een eigen micro energie-hub? Verder willen we ook kijken hoe we in Driel water en energie kunnen besparen en zo naar een circulaire economie en inclusieve maatschappij toe kunnen werken, waarin iedereen kan meedoen.

Maak kennis met de mensen

Contact: drielduurzaam@samendriel.nl

Emma de Jonge

Ik ben sinds 10 jaar Drielenaar. In mijn dagelijks leven studeer ik Environmental Sciences aan de Wageningen Universiteit, ondertussen voor het tweede jaar. Overigens ben ik begonnen bij deze werkgroep voordat ik daar ging studeren. Mijn interesse lag en ligt nog steeds bij duurzaamheid.
Ik vind het “hitte eiland effect” (zie “Uitleg bij kaart”) interessant maar ook sociale cohesie en (de gevolgen van) klimaatverandering. Mijn vraag is hoe wij op dorpsniveau op deze thema’s kunnen inspelen.

Fred Hage

Lid van projectgroep Driel Duurzaam

Jan van Rooijen

Geboren in Driel in de vorige eeuw, en hier een fantastische jeugd gehad; vissen in de Rijn, voetballen bij de lokale RKSV, naar school op het Drieluik. Dat gun ik mijn kinderen ook. Dus
nu sinds vier jaar weer terug in de Parel van de Betuwe. Ik woon met veel plezier met mijn vrouw en drie kinderen in de Breekenhof. Driel is nog steeds die fijne plek, en daar wil ik graag actief aan bijdragen. Want de levendigheid in het dorp maak je samen. Naast vrijwilliger bij het Dorpsplatform ben ik ook actief als bestuurder bij RKSV Driel.

Karthik Venkatapathy

Ik ben Karthik Venkatapathy. Ik woon samen met mijn vrouw Viji en onze dochter Miraa in de Breekenhof. Oorspronkelijk kom ik uit India en woon al 4 jaren in Driel. In mijn dagelijks leven, werk ik als automotive software engineer, in een bedrijf dat autonome voertuigen maakt. Mijn enthousiasme voor deelname in de werkgroep ligt in het verbeteren van verkeersveiligheid en duurzaamheid in Driel. Ook vind ik het belangrijk dat ik iets kan bijdragen aan de samenleving.

Peter de Jonge

Samen met ons gezin ben ik in 2011 van Wageningen naar Driel verhuisd. In die tijd heb ik al veel zien veranderen. Je ziet dat het dorp er veel beter uitziet en dat mensen er graag willen wonen. Samen met mijn partner zijn we ondernemer en wonen en werken in de Kerkstraat.
Mijn passie ligt bij verkeersvraagstukken en duurzaamheid, daarbij zou het heel mooi zijn om recreatie en toerisme voor ons dorp op een hoger niveau te kunnen brengen.
Om de klimaatdoelen te halen zijn er ook nog grote uitdagingen. Meer fietsmobiliteit is al niet meer weg te denken, en dit zal nog veel meer worden. Snelle en vooral veilige routes horen daarbij. De straat mag weer van de mensen worden !

Ralph Bijker

Lid van projectgroep Driel Duurzaam